Warszawiacy mają wiele powodów do zadowolenia, gdy idzie o jakość wody z kranu. Na podstawie wyników badań przeprowadzonych w grudniu 2023 roku przez miejskie przedsiębiorstwo wodociągów i kanalizacji (MPWiK), można stwierdzić, że woda w stolicy polski jest nie tylko bezpieczna, ale i smaczna, spełniając wszystkie wymogi jakościowe.
Wody dostarczane przez trzy główne warszawskie zakłady: SUW Filtry, SUW Praga, oraz zakład północny, przechodzą skrupulatne badania, które potwierdzają ich wysoką jakość. Regularnie testowana pod kątem mikrobiologicznym i fizykochemicznym, warszawska kranówka wykazuje brak obecności szkodliwych bakterii, takich jak e. Coli czy enterokoki, gwarantując bezpieczeństwo użytkowników.
Analiza mętności, będącej wskaźnikiem zawartości cząstek stałych w wodzie, pokazuje, że wszystkie zakłady dostarczają wodę o bardzo niskiej mętności, znacznie poniżej dopuszczalnych norm zarówno polskich, jak i tych określonych przez who. Również barwa, zapach oraz ph wody są w zakresach akceptowalnych, co przekłada się na przyjemność jej spożywania.
Zakład centralny SUW Filtry wyróżnia się najniższymi wartościami mętności i barwy wody, a także utrzymuje bardzo niskie poziomy substancji organicznych i metali. Jest to wynik szczególnie godny uwagi, biorąc pod uwagę rosnącą globalną troskę o czystość wody pitnej.
Monitoring online jakości wody, prowadzony przez MPWiK, umożliwia ciągłą kontrolę i szybką interwencję w przypadku jakichkolwiek anomalii. Co więcej, zaawansowane procesy uzdatniania wody, takie jak filtracja i dezynfekcja, zapewniają, że woda jest bezpieczna do picia prosto z kranu.
Warto podkreślić, że odpowiedzialność za jakość wody do wodomierza głównego spoczywa na przedsiębiorstwach wodociągowych, natomiast za stan instalacji wewnętrznej – na administratorach i zarządcach budynków. Dlatego ważne jest, aby również te podmioty dbały o utrzymanie instalacji w dobrym stanie.
Wyniki badań wody w Warszawie z grudnia 2023
Zakład Centralny SUW FILTRY – grudzień 2023 |
|||||
Wskaźnik, | Jednostka | Wartość średnia | Wartość max | Zawartość dopuszczalna Polska* | Zawartość dopuszczalna WHO** |
nazwa substancji | |||||
Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2)0C po 72h | jtk/1ml | – | 3 | bnz | – |
Bakterie grupy coli | jtk/100ml | – | 0 | 0 | – |
Escherichia coli | tk/100ml | – | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) | jtk/100ml | – | 0 | 0(1) | – |
Enterokoki | jtk/100ml | – | 0 | 0 | – |
Mętność | NTU | <0,10 | 0,25 | 1(2) | 5(6) |
Barwa | mg Pt /l | <2 | 2 | (2) | 15(6) |
Zapach | – | akcept | akcept | -2 | – |
Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,4 | 7,5 | 6,5÷9,5(3) | 6,5-8,0(6) |
Twardość | mgCaCO3/l | – | 233 | 60÷500 | 500(6) |
Przewodność | µS/cm | 763 | 876 | 2500 | – |
Żelazo | µg/l | <20 | <20 | 200 | 300 |
Mangan | µg/l | <5 | <5 | 50 | 100(6,11) |
Chlorki | mg/l | 102 | 116 | 250(3) | 250(6) |
Amonowy jon | mg/l | 0,036 | 0,1 | 0,5 | 1,5(6) |
Azotany | mg/l | – | 8,1 | 50 | 50(9) |
Azotyny | mg/l | – | <0,002 | 0,5 | 3(9) |
Utlenialność z KMnO4 | mg O2/l | 1,3 | 1,5 | 5 | – |
Chlor wolny | mg/l | -(***) | -(***) | 0,3(4) | 0,3(6,7) |
Chloryny | mg/l | – | 0,26 | – | 0,7(8) |
Chlorany | mg/l | – | 0,03 | – | 0,7(8) |
Suma chlorynów i chloranów | mg/l | – | 0,29 | 0,7(4) | – |
Siarczany | mg/l | 77 | 82 | 250(3) | 250(6) |
Fluorki | mg/l | – | 0,08 | 1,5 | 1,5 |
Glin | µg/l | <20 | <20 | 200 | 200(6,12) |
Kadm | µg/l | – | <0,05 | 5 | 3 |
Ołów | µg/l | – | <0,5 | 10 | 10 |
Rtęć | µg/l | – | <0,10 | 1 | 6(10) |
Nikiel | µg/l | – | 1,1 | 20 | 70 |
Miedź | mg/l | – | 0,0014 | 2,0(5) | 2 |
Chrom | µg/l | – | <0,5 | 50 | 50 |
Arsen | µg/l | – | <0,7 | 10 | 10 |
Chloroform | mg/l | – | <0,00006 | 0,03 | 0,3 |
Bromodichlorometan | mg/l | – | <0,00005 | 0,015 | 0,06 |
Suma THM | µg/l | – | <0,05 | 100 | – |
Zakład Centralny SUW PRAGA |
|||||
Wskaźnik, | Jednostka | Wartość średnia | Wartość max | Zawartość dopuszczalna Polska* | Zawartość dopuszczalna WHO** |
nazwa substancji | |||||
Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2)0C po 72h | jtk/1ml | – | 13 | bnz | – |
Bakterie grupy coli | jtk/100ml | – | 0 | 0 | – |
Escherichia coli | tk/100ml | – | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) | jtk/100ml | – | 0 | 0(1) | – |
Enterokoki | jtk/100ml | – | 0 | 0 | – |
Mętność | NTU | 0,25 | 0,53 | 1(2) | 5(6) |
Barwa | mg Pt /l | 2 | 4 | (2) | 15(6) |
Zapach | – | akcept | akcept | -2 | – |
Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,7 | 7,7 | 6,5÷9,5(3) | 6,5-8,0(6) |
Twardość | mgCaCO3/l | – | 225 | 60÷500 | 500(6) |
Przewodność | µS/cm | 720 | 852 | 2500 | – |
Żelazo | µg/l | <20 | <20 | 200 | 300 |
Mangan | µg/l | <5 | <5 | 50 | 100(6,11) |
Chlorki | mg/l | 108 | 120 | 250(3) | 250(6) |
Amonowy jon | mg/l | 0,019 | 0,066 | 0,5 | 1,5(6) |
Azotany | mg/l | – | 8,1 | 50 | 50(9) |
Azotyny | mg/l | – | <0,002 | 0,5 | 3(9) |
Utlenialność z KMnO4 | mg O2/l | 2 | 2,4 | 5 | – |
Chlor wolny | mg/l | -(***) | -(***) | 0,3(4) | 0,3(6,7) |
Chloryny | mg/l | 0,3 | 0,31 | – | 0,7(8) |
Chlorany | mg/l | 0,04 | 0,05 | – | 0,7(8) |
Suma chlorynów i chloranów | mg/l | 0,34 | 0,36 | 0,7(4) | – |
Siarczany | mg/l | – | 44 | 250(3) | 250(6) |
Fluorki | mg/l | – | 0,12 | 1,5 | 1,5 |
Glin | µg/l | – | – | 200 | 200(6,12) |
Kadm | µg/l | – | <0,05 | 5 | 3 |
Ołów | µg/l | – | <0,5 | 10 | 10 |
Rtęć | µg/l | – | <0,10 | 1 | 6(10) |
Nikiel | µg/l | – | 0,7 | 20 | 70 |
Miedź | mg/l | – | 0,001 | 2,0(5) | 2 |
Chrom | µg/l | – | <0,5 | 50 | 50 |
Arsen | µg/l | – | 0,8 | 10 | 10 |
Chloroform | mg/l | – | <0,00006 | 0,03 | 0,3 |
Bromodichlorometan | mg/l | – | <0,00005 | 0,015 | 0,06 |
Suma THM | µg/l | – | 0,1 | 100 | – |
Zakład Północny – grudzień 2023 |
|||||
Wskaźnik, | Jednostka | Wartość średnia | Wartość max | Zawartość dopuszczalna Polska* | Zawartość dopuszczalna WHO** |
nazwa substancji | |||||
Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2)0C po 72h | jtk/1ml | – | 0 | bnz | – |
Bakterie grupy coli | jtk/100ml | – | 0 | 0 | – |
Escherichia coli | tk/100ml | – | 0 | 0 | 0 |
Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) | jtk/100ml | – | 0 | 0(1) | – |
Enterokoki | jtk/100ml | – | 0 | 0 | – |
Mętność | NTU | <0,20 | 0,21 | 1(2) | 5(6) |
Barwa | mg Pt /l | <2 | <2 | (2) | 15(6) |
Zapach | – | akcept | akcept | -2 | – |
Stężenie jonów wodoru (pH) | – | 7,1 | 7,4 | 6,5÷9,5(3) | 6,5-8,0(6) |
Twardość | mgCaCO3/l | – | 280 | 60÷500 | 500(6) |
Przewodność | µS/cm | 664 | 683 | 2500 | – |
Żelazo | µg/l | <20 | <20 | 200 | 300 |
Mangan | µg/l | <10 | <10 | 50 | 100(6,11) |
Chlorki | mg/l | – | 33 | 250(3) | 250(6) |
Amonowy jon | mg/l | <0,026 | 0,038 | 0,5 | 1,5(6) |
Azotany | mg/l | – | 7,8 | 50 | 50(9) |
Azotyny | mg/l | – | <0,020 | 0,5 | 3(9) |
Utlenialność z KMnO4 | mg O2/l | 1,7 | 2 | 5 | – |
Chlor wolny | mg/l | 0,22 | 0,26 | 0,3(4) | 0,3(6,7) |
Chloryny | mg/l | – | 0,24 | – | 0,7(8) |
Chlorany | mg/l | – | 0,18 | – | 0,7(8) |
Suma chlorynów i chloranów | mg/l | – | 0,42 | 0,7(4) | – |
Siarczany | mg/l | – | 100 | 250(3) | 250(6) |
Fluorki | mg/l | – | <0,050 | 1,5 | 1,5 |
Glin | µg/l | <40 | <40 | 200 | 200(6,12) |
Kadm | µg/l | – | <0,05 | 5 | 3 |
Ołów | µg/l | – | <0,5 | 10 | 10 |
Rtęć | µg/l | – | <0,10 | 1 | 6(10) |
Nikiel | µg/l | – | <0,5 | 20 | 70 |
Miedź | mg/l | – | 0,0013 | 2,0(5) | 2 |
Chrom | µg/l | – | <0,5 | 50 | 50 |
Arsen | µg/l | – | <0,7 | 10 | 10 |
Chloroform | mg/l | – | 0,0016 | 0,03 | 0,3 |
Bromodichlorometan | mg/l | – | 0,0021 | 0,015 | 0,06 |
Suma THM | µg/l | – | 5,5 | 100 | – |
źrodło: mpwik.com.pl/view/jakosc-wody/centralny
Z powyższych danych wynika że woda w warszawskich kranach ma:
- Wysoki standard czystości: wszystkie testowane próbki wody z grudnia 2023 roku z zakładów SUW Filtry, SUW Praga i Zakład Północny wykazały brak obecności bakterii grupy coli, Escherichia coli oraz enterokoków, co jest wyraźnym sygnałem, że procesy uzdatniania wody są niezwykle efektywne w eliminowaniu potencjalnych zagrożeń mikrobiologicznych.
- Znakomite wartości fizykochemiczne: wartości mętności w warszawskiej kranówce są znacznie poniżej maksymalnych dopuszczalnych wartości (1 NTU), co świadczy o jej klarowności. Ponadto, barwa wody utrzymuje się na bardzo niskim poziomie, co dodatkowo potwierdza jej czystość i brak niepożądanych zanieczyszczeń.
- Skuteczność dezynfekcji: zawartość chloru wolnego oraz suma chlorynów i chloranów pozostają na bezpiecznych poziomach zgodnie z wytycznymi WHO, co wskazuje na skuteczność procesów dezynfekcji i ochronę przed potencjalnymi patogenami, bez wpływu na smak i zapach wody.
Zachęcamy wszystkich mieszkańców i gości Warszawy do bezpośredniego korzystania z kranówki, ciesząc się jej wysoką jakością. Dla tych, którzy pragną pogłębić swoją wiedzę o tym, co płynie z ich kranów, zapraszamy do odwiedzenia oficjalnej strony Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Warszawie pod adresem: mpwik.com.pl/view/jakosc-wody/centralny. Strona ta oferuje bieżące i stale aktualizowane wyniki badań, przeprowadzane co miesiąc, dzięki czemu każdy może na bieżąco śledzić jakość wody wodociągowej w Warszawie.
Podsumowując, warszawska kranówka, dzięki systematycznym kontrolom i wysokim standardom uzdatniania, jest nie tylko bezpieczna, ale i przyjemna w spożyciu. Zarówno wyniki badań, jak i stały nadzór nad systemem wodociągowym, pozwalają mieszkańcom i gościom stolicy cieszyć się wodą bez obaw. Więcej informacji o jakości wody oraz dostępu do szczegółowych wyników badań można znaleźć na stronie MPWiK, co pozwala na bieżąco śledzić stan wody dostarczanej do warszawskich domostw.