Pod koniec maja, w restauracji Mielżyński przy ulicy Czerskiej w Warszawie odbyła się uroczysta gala wieńcząca I edycję akcji „KUKBUK Poleca”. Celem programu jest dotarcie i wyróżnienie inicjatyw kulinarnych oraz rzemieślniczych, dla których najważniejsza jest jakość. Z ponad 450 nadesłanych do redakcji KUKBUK-a produktów od prawie 100 lokalnych producentów oraz rzemieślników, jury (w składzie: Daria Pawlewska, Basia Starecka, Grzegorz Łapanowski, Robert Trzópek, Marek Cecuła oraz Przemysław Sendzielski) wyłoniło 15 najlepszych producentów, którym wręczyło statuetki. Wśród nich znalazły się trzy firmy z województwa mazowieckiego – Nalewki Staropolskie Karol Majewscy i Wspólnicy, Fabryka 111 i Plantule. Certyfikat „KUKBUK Poleca” przyznawany będzie cyklicznie na okres jednego roku.


Produkty oceniane były m.in. pod kątem smaku, zapachu, składu, opakowania, wyglądu i jakości w pięciu kategoriach: produkty nieprzetworzone, produkty przetworzone, napoje alkoholowe, napoje bezalkoholowe, rzemiosło.


Jury przyznało certyfikat KUKBUK Poleca trzem firmom z województwa mazowieckiego. Są to:

• Nalewki Staropolskie - w kategorii napoje alkoholowe za cierpliwość oraz hart ducha, aby nie iść na skróty. Za krótkie serie długo leżakowanych nalewek oraz pielęgnowanie tradycji sięgającej XVIII wieku. Za sięganie po dawne dzikie odmiany owoców takie jak śliwa wiśniowa Ałycza, rajskie jabłuszka czy pigwowiec zwyczajny z Borów Tucholskich.

• Plantule – za nowatorski pomysł stworzenia ekologicznych poduszek roślinnych wypełnionych miłością do natury i poczuciem piękna. Ekologiczny len i bawełna oraz łuski takich zbóż jak płaskurka, gryka czy orkisz pozwolą każdemu spać spokojnie.

• Fabryka 111 – za ostre postawienie sprawy i kim chi, które smakuje jak w Korei Południowej, za wersję kim chi dla wegan. Za sałatkę z kiszonych warzyw, które pochodzą z naturalnych, sprawdzonych upraw i za szacunek do wielowiekowej koreańskiej tradycji kiszenia.

Opisy wyróżnionych marek przybliżone zostaną w specjalnej zakładce na www.kukbuk.com.pl. Odznaki KUKBUK Poleca przyznane zostały na rok, co oznacza że można będzie się nimi legitymować do połowy 2018 roku.

„Skala akcji przerosła nasze oczekiwania. Do redakcji dotarło mnóstwo fantastycznych produktów. Ogromnie nas to cieszy, dając nadzieję, że jakościowe produkty polskie znajdują coraz większe zainteresowanie. Praca ludzkich rąk to dla nas wartość bezcenna, a jej owoce – naturalne produkty z prostym składem i wiadomym pochodzeniu oraz oryginalne przedmioty rzemieślnicze codziennego użytku są alternatywą dla zalewającej nas masowej bylejakości. Znak „KUKBUK Poleca” jest symbolem uczciwości wytwórców, wyrazem zaangażowania i troski o dobro konsumenta. Chcemy, aby usłyszała o nich cała Polska. – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.

„Dla mnie jako kucharza dobry produkt to podstawa, od niego wszystko się zaczyna. Cały czas poszukuję takich, które mnie zachwycą, dlatego tak chętnie zgodziłem się wziąć udział w akcji „KUKBUK Poleca”. Poziom tego konkursu bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i utwierdził w przekonaniu, że mamy w Polsce ogromny potencjał i naprawdę wiele znakomitych jakościowo produktów.” – dodaje Grzegorz Łapanowski, kucharz i juror w programie „Top Chef”.

Partnerami akcji „KUKBUK Poleca” są: Kuchnia+, RDC, wp.pl, Food Service, Rano Zebrano, Slow Market, Slow Weekend.

Więcej informacji oraz regulamin na: www.kukbuk.com.pl







comments powered by Disqus
Tagi dla tej imprezy:
KUKBUK KUKBUK Poleca



redakcja / kontakt | reklama | linki | regulamin i polityka prywatności| korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies
--