22 październik 2015, czwartek
godz. 12:00
Bilety: 300 zł od całej grupy + 10 zł od osoby
Źródło: "kulturalna Warszawa"




Był stałym bywalcem staropolskich uczt. Zapraszano go na przyjęcia królewskie, ale nie gardził też zwykłymi obiadami na wsi. Widywany był często w towarzystwie figi i maku. Ci, którzy się z nim przyjaźnili, cieszyli się dobrą pamięcią i doskonałym samopoczuciem. Poznajcie brata bliźniaka pietruszki i dalekiego kuzyna marchewki. Przed Wami – pasternak!

W kuchni wilanowskiej staramy się gotować sezonowo, wykorzystując produkty, które daje nam matka natura. Jesień to czas pasternaku! Niegdyś był on bardzo popularny i królował na staropolskich stołach. Z czasem zdetronizowała go włoszczyzna sprowadzona do Polski przez królową Bonę. Uprzejmy pasternak ustąpił miejsca w kuchni ziemniakom i marchewce. Przez 300 lat żył sobie spokojnie na łąkach, przy drogach i w wybranych ogrodach. Dziś doczekał się ponownego odkrycia i powrotu na polskie stoły.

Właśnie pasternak będzie bohaterem naszych jesiennych warsztatów kulinarnych. Pod okiem profesjonalnego kucharza uczniowie samodzielnie przygotują potrawy z tego warzywa według XVII-wiecznych przepisów. Następnie wspólnie zasiądziemy do stołu i skosztujemy efektów naszej pracy. Zapewniamy, że będziecie zaskoczeni tym, jak ciekawy i smaczny może być zwykły pasternak!

REZERWACJA:
e-mail: biletymuzeum-wilanow.pl, tel. 22 544 28 50, przez internet: www.bilety.wilanow-palac.pl

źródło: organizator






comments powered by Disqus
Tagi dla tej imprezy:

Podobne wydarzenia:




redakcja / kontakt | reklama | linki | regulamin i polityka prywatności| korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies
--