„Sztuka Słodkiego Smaku Dobra”

18 maja 2012 r. w hotelu Le Meridien Bristol w Warszawie zorganizowana została przez Fundację ORIMARI Marzenny Szustkowskiej i sieć Starwood Hotels & Resorts impreza charytatywna pod hasłem „Słodki Smak Dobra”. Tym razem twórcy współczesnej rzeźby polskiej wespół z mistrzami cukiernictwa i gwiazdami przyczynili się do zebrania funduszy na zakup sprzętu medycznego dla Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.

Podczas koktajlu zgromadzeni goście mogli obejrzeć monograficzną wystawę rzeźb Bolesława Biegasa udostępnionych przez Muzeum w Płocku oraz wystawy sześciu innych znanych artystów rzeźbiarzy: Beaty Czapskiej, Moniki Osieckiej, Wojciecha Olecha, Piotra Rzeczkowskiego, Zbigniewa Stanucha i Rafała Tarnawskiego. Każdy artysta przekazał na licytację jedno ze swoich dzieł, a te stały się inspiracją dla sztuki cukierniczej. Szefowie pracowni cukierniczych sześciu pięciogwiazdkowych hoteli sieci Starwood Hotels & Resorts wykończali i ozdabiali podczas koktajlu swoje dzieła, a wspierali ich: Daria Widawska, Olga Bończyk, Waldemar Błaszczyk, Grażyna Wolszczak, Cezary Harasimowicz, Edyta Jungowska, Marta Kielczyk, Mariola Bojarska-Ferenc, Jolanta Fraszyńska i Hubert Urbański. Całą imprezę poprowadził Maciej Orłoś. Uświetnił ją koncert znakomitego skrzypka Michała Jelonka. Było zatem coś dla ducha i coś dla ciała. Słodkie dzieła cukierniczych mistrzów prezentowały się okazale i były bardzo różne. Ich twórcy chętnie rozmawiali z przyglądającym się ich pracy widzami. Uwagę przyciągał m.in. inspirowany rzeźbą pt. „Ptak” Zbigniewa Stanucha, tort Ireneusza Luzara z figurą egzotycznie wyglądającego żurawia oraz tort o smaku waniliowego crème brûlée z figurą czekoladowego byka, który wykonała Jolanta Balicka z inspiracji rzeźbą pt. „Byk” Piotra Rzeczkowskiego. Niełatwe zadanie miał Dariusz Wierzbicki - twórca tortu z musu czekoladowego i cukrowego „Drzewa waniliowego” nawiązującego do niezwykłej rzeźby Wojciecha Olecha ze szkła optycznego pod takim tytułem. Andrzej Frelak przygotował tort z białej czekolady i wielką figurę syreny, nawiązując do drobnej „Syrenki” Moniki Osieckiej. Grzegorz Walicki wykonał tort w kształcie piramid zainspirowany rzeźbą pt. „Waza” Rafała Tarnawskiego, a Adam Jakubowski stworzył niesamowity słodki „zegar”, który jest nawiązaniem do „Armadyllo” mitycznego zwierzęcia zaklętego w rzeźbie Beaty Czapskiej. Licytacja rozpoczęła się w późnych godzinach wieczornych. Całkowity dochód, a udało się zebrać kwotę 103 500 zł, przeznaczony został na rzecz Centrum Zdrowia Dziecka. Koktajl był kolejną imprezą charytatywną zorganizowaną przez Fundację ORIMARI, która od lat zbiera w ten sposób środki na wyposażenie dziecięcych oddziałów szpitalnych.

Tekst i foto: Ewa Balana

 

 

 

 

 












Kategoria: Aktualności | Źródło:  Redakcja Kulturalnie.waw.pl | Cena:  darmowa
Kolportaż:  internet




comments powered by Disqus
Tagi dla tej recenzji:



redakcja / kontakt | reklama | linki | regulamin i polityka prywatności| korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies
--