Polacy wyrzucają ponad 30% swoich zakupów spożywczych.

Najwięcej marnujemy pieczywa, wędlin, owoców, warzyw, nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać!

Jak żyć i gotować w duchu #zero waste radzi Jagna Niedzielska w swojej książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”. Książka ukazała się 16 stycznia 2019 roku.

 

Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia! Bo wyrzucanie jedzenia to nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy.

 

Jagna Niedzielska w książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” przekonuje, że nawet to, co na pierwszy rzut oko może nie nadawać się do zjedzenia, można zdrowo i pysznie wykorzystać w swojej kuchni.

 

Książka zawiera ciekawe i praktyczne przepisy, podzielone według głównego składnika na 6 działów: zboża, nabiał, warzywa i zioła, owoce, ryby i owoce morza oraz mięso i wędliny. Przepisy wykorzystują powtarzalne składniki, co czyni naszą kuchnię bardziej uporządkowana i ekonomiczną. Jednak bez obaw – nie ma najmniejszego ryzyka pojawienia się monotonii na talerzu.

Wśród przepisów znajdziemy pomysły na to jak wykorzystać pozostałe ziemniaki z obiadu, do czego może przydać się czerstwy chleb, a także jak dać drugą szansę obierkom z warzyw. W książce m. in.:

·         Zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem

·         Pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków

·         Omlet z resztkami warzyw

 

To napisany z pasją poradnik pokazujący, jak zmienić nawyki, aby nie marnować jedzenia. Proste porady, fascynująca opowieść, duża dawka refleksji. Gorąco polecam!

Marek Borowski
Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

 

Do tej pory rzadko gotowałam, bojąc się, że zmarnuję za dużo wartościowego surowca. Teraz już nie muszę czekać, aż Jagna zaprosi mnie do siebie na obiad, tylko mogę sama zacząć działać!

Areta Szpura

 


Jagna Niedzielska

Szefowa kuchni, doradca kulinarny, prowadząca Kuchni+. Reprezentuje dwa nurty kulinarne: tradycyjną kuchnię hawajską oraz no-waste-cusine.

W książce „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” odpowiada na pytania, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność, jak gotować z resztek, a co rzeczywiście należy wyrzucić. Propagatorka kuchni zero waste nie tylko jako podejście do gotowania, ale sposób na życie.

 

 

Patronat nad książką sprawuje Polskie Stowarzyszenie Zero Waste oraz magazyn KUKBUK.

Każdy zakupiony egzemplarz książki wspiera Banki Żywności.

 

 

 

Zapraszamy na spotkanie z Jagną Niedzielską, autorką książki „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”  we wtorek 19 lutego 2019 roku o godz. 18.00 w Empiku ul. Marszałkowska 116/122 w Warszawie.

Jagna Niedzielska, szefowa kuchni i doradca kulinarny opowie, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność, jak gotować z resztek. Rozmowę poprowadzi dziennikarka Radia Zet, Justyna Dżbik-Kluge.


Kategoria: Aktualności | Źródło:  Informacje prasowe | Cena: 
Kolportaż: 




comments powered by Disqus
Tagi dla tej recenzji:



redakcja / kontakt | reklama | linki | regulamin i polityka prywatności| korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies
--