Shlomo’s - pierwsza w Polsce, prawdziwa koszerna restauracja i bar

Najstarsza kuchnia fusion na świecie, standardy przygotowania znacznie wykraczające poza wymogi Sanepid - czyli gratka dla miłośników koszernej kuchni już od września w Warszawie.


6 września, 2010r. Warszawa - Shlomo’s to pierwszy w Polsce lokal, w którym będzie można z lupą sprawdzić jakość zamówionego posiłku. Koszerna restauracja i bar zlokalizowana jest w Śródmieściu, w nowoczesnym biurowcu przy ul. Bagno 2. Shlomo’s burzy powszechny w Polsce, ale błędny stereotyp kuchni żydowskiej, koszernej i izraelskiej. Restauracja oferuje, oprócz kuchni Żydów polskich, kuchnię Żydów z Maroka, Iranu czy współczesnego Izraela. To też pierwsza prawdziwa restauracja koszerna respektująca zasady religijne judaizmu, co łatwo sprawdzić – lokal bowiem zamknięty jest od zachodu słońca w piątek do zachodu słońca w sobotę. 

Kuchnia koszerna to nie tylko kuchnia religijna, ale przede wszystkim kuchnia zdrowa. Dlatego też ma wielu zwolenników wśród ludzi na całym świecie. Do jej prawdziwych entuzjastów należą między innymi Madonna czy Brad Pitt. Koszerne mięso nie zawiera hormonów, pochodzi tylko od zdrowych zwierząt, które przeżuwają pokarm. Pieczywo wypiekane jest wyłącznie z naturalnych produktów, bez jakichkolwiek chemicznych dodatków.   

Wystrój Shlomo’s łączy starodawne elementy (np. rytualna umywalka, służąca do mycia rąk przed posiłkiem) z nowoczesnymi jak designerski, jedyny w  Europie, bar w kształcie gwiazdy Dawida. Ciekawym elementem wystroju jest ogromne zdjęcie wielu kapeluszy noszonych przez ortodoksyjnych Żydów, na którym są też małe dzieci symbolizujące przyszłość.

Shlomo’s jako jedyny lokal w Polsce oferuje prawdziwą kuchnię żydowską czyli najstarszą kuchnię fusion, a do tego koszerną czyli zdrową. Jedno z naszych dań jest zapewne najstarszym w Polsce bo przygotowywanym według receptury sprzed 5 000 lat. W tym kontekście dania staropolskie są ultranowoczesne. Żydzi pracują od tysięcy lat nad połączeniem smaków z różnych krajów i wynik tej pracy można znaleźć w Shlomo’s. Lokal to kwintesencja współczesnego Izraela: kontrastowe połączenie tradycji z nowoczesnością” – powiedział Łukasz Stanicki, menedżer restauracji.

W Shlomo's każdy składnik jest starannie sprawdzany przez wykwalifikowanego żydowskiego Maszgijacha – znawcę koszernej kuchni. Właśnie Maszgijach jest gwarantem i stróżem koszerności restauracji. To osoba, która wie co jest koszerne, a co należy odrzucić. Taki „specjalista” musi być przede wszystkim Żydem i przestrzegać reguł Tory, a nauki przygotowujące go do takiej profesji trwają nieraz 10 lat. Tylko Maszgijach ma prawo otwierać lodówki i codziennie rano włączać wszystkie urządzenia. Po zakończonej pracy także on zabezpiecza i stempluje każdy produkt, aby być na drugi dzień pewnym, że nikt go nie dotykał.

Otwarcie Shlomo’s to wielkie wydarzenie dla społeczności żydowskiej w Polsce i na świecie. Żydzi mieszkający w Warszawie, jak i goście naszego miasta będą mieli wybór: powstała restauracja serwująca prawdziwe koszerne jedzenie. To pierwsze takie miejsce w stolicy” - powiedział Rabin Szalom Ber Stambler, przywódca wspólnoty Chabad Lubawicz Polska, który pełni w restauracji rolę eksperta.

Tekst i foto: materiały prasowe


Kategoria: Recenzje miejsc | Źródło:  Redakcja Kulturalnie.waw.pl | Cena:  darmowa
Kolportaż:  internet




comments powered by Disqus



redakcja / kontakt | reklama | linki | regulamin i polityka prywatności| korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies
--