Autor przepisów:
Jerzy Nogal


 
 Postępuj zgodnie z przepisami. Wykorzystuj składniki zgodnie z gramaturami podanymi w przepisach.
 
Raki w śmietanie

Składniki na 4 porcje:
12 szt. raków
50 g masła
3 łyżki oliwy
2 cebule
2 ząbki czosnku
½ szklanki
białego wina
200 ml śmietany 12%
Łyżka kopru
4 kromki bułki warszawskiej
 
Raki ugotować i dokładnie opłukać. Na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać raki i smażyć kilka minut, po czym podlać odrobiną wina. Dodać masło i podgrzaną śmietanę, lekko posolić, przykryć i dusić 15-20 minut. Na koniec dodać posiekany koper. Do dania świetnie pasuje podpieczona kromka bułki warszawskiej.
 
 
Chłodnik mazowiecki

Składniki na 4 porcje:
400 g cielęciny z kostką
2 kiszone ogórki
1 szklanka wody z ogórków kiszonych
200 ml śmietany 12%
1 l jogurtu nadbużańskiego
1 pęk botwiny
1 łyżka octu balsamicznego
4 jaja
1 pęk koperku
 
Botwinę dokładnie umyć i drobno posiekać. Zalać wrzątkiem z octem i odstawić, aby ostygło. Kotleciki cielęce z kostką usmażyć po 2 minuty z każdej strony. Odkroić kostkę i zalać wodą z kiszonych ogórków. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Jajka ugotować na miękko, wystudzić i obrać. Do wywaru dodać botwinę z wodą i jogurt, posiekany koperek, następnie doprawić pieprzem. Porządnie wymieszać i schłodzić w lodówce. Przelać do misek. Kotleciki pokroić w cienkie paski i dodać do chłodniku. Jajka przekroić i ułożyć na wierzchu.

 
Pyzy z Różyca

Składniki na 6 porcji:
1200 g ziemniaków w skórkach - odmiana mączysta
2 cebule
200 g wędzonego boczku
40 ml oleju
 
Boczek pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć. Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oliwie. 200 g ziemniaków ugotować, pozostałe umyć i obrać, po czym zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, przełożyć na sito i mocno odcisnąć. Musi powstać dość sucha masa. Ugotowane ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę. Odważyć 90 g i połączyć z 340 g odciśniętych, surowych ziemniaków. Wymieszać dokładnie i dodać skrobię, która powstała na dnie miski z płynem po odciśnięciu startych ziemniaków. Ciasto wymieszać i uformować kuleczki o średnicy około 3 cm. Pyzy ugotować w lekko osolonej wodzie na delikatnym ogniu, aż wypłyną, a następnie jeszcze 3 minuty. Ugotowane nałożyć do słoiczków lub misek i omaścić podsmażoną cebulką z boczkiem.
 
 
Kotlet pożarski
Składniki na 4 porcje:
250 g mielonej cielęciny
2 piersi z kurczaka
1 czerstwa bułka
1/2 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżka masła
1 pęczek kopru
1 łyżka klarowanego masła
Panierka:
1 jajo
1/2 szklanki bułki tartej
 
Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i zmielić w maszynce. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić i dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować podłużne kotlety grubości palca, obtoczyć w jajku i bułce. Kotlety smażyć na średnim ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Kotlety położyć na blaszce, na nich ułożyć po kawałku masła i piec kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
 
Marynowane buraki
Składniki na 4 porcje:
2 buraki
1 szalotka
1 ząbek czosnku
4 łyżki octu balsamicznego
 
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
 
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około pół godziny. Potem je obrać, pociąć w cienkie plasterki. Zagotować ocet z cukrem i zalać nim buraki. Szalotkę drobno posiekać i przesmażyć na oliwie. Dodać posiekany drobno czosnek i buraki. Smażyć jeszcze przez chwilę.
 
Wuzetka
Składniki na 10 porcji:
Ciasto:
6 jaj
140 g cukru
100 g masła
40 g mąki pszennej
40 g kakao
1 płaska łyżeczka prosz
ku do pieczenia
Krem:
500 ml śmietanki 30 lub
36%
40 g cukru pudru
1 łyżka
soku z cytryny
Dodatki:
Kilka łyżek powidła
Do nasączenia biszkoptu:
50 ml kawy
10 ml rumu
Masa czekoladowa:
 200 g czekolady gorzkiej
40 ml śmietanki 36%
 
Żółtka ubić z cukrem. Powoli mieszając dodać ubitą pianę z białek. Gdy masa będzie jednolita, powoli mieszając, dodać kakao z mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Zimną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i sok z cytryny. Ubijać, aż wszystkie składniki dobrze się wmieszają. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać gorącą śmietankę i porządnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na pół i nasączyć kawą z rumem. Na dolną połowę nałożyć bitą śmietanę. Drugą cienko posmarować powidłami i przykryć nią warstwę śmietany. Na wierzchu nałożyć i rozprowadzić masę czekoladową.


 
 
Przepisy przygotował: Jerzy Nogal

Przepisy realizowane przed redakcję podczas warsztatów „Smaki dawnej Warszawy” w studio Cook Up, towarzyszących premierze nowego piwa Królewskie niefiltrowane. Receptura i opakowanie nawiązują do stołecznych tradycji.
 


Kategoria: Lifestyle | Źródło:  Redakcja Kulturalnie.waw.pl | Cena:  darmowa
Kolportaż:  internet




comments powered by Disqus
Tagi dla tej recenzji:
królewskie kuchnia Warszawa



redakcja / kontakt | reklama | linki | regulamin i polityka prywatności| korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies
--