BANJALUKA

„Najlepsza bałkańska kuchnia w bliżej nieokreślonej okolicy!”

            Od 13 lat gości na gastronomicznej mapie Warszawy, od 4 lat mieści się w samym centrum, a od ostatnich miesięcy zmienia się wciąż na lepsze. Poza nowym wystrojem, oprawą muzyczną i innymi detalami, została zmieniona karta menu.
Poniżej nowa odsłona karty dań w wykonaniu Szefa Kuchni Banjaluki – Olafa Michalczyka, prawdziwego wirtuoza bałkańskich smaków. Receptury, których użyto to prawdziwy sekret Olafa oparty na tradycji, doświadczeniu i podróżach po Bałkanach.

            Karta oparta jest głównie na owocach morza, warzywach świeżych, suszonych i marynowanych nie możemy też zapomnieć o jagnięcinie. Pozycjami flagowymi są: połówka kurczaka pieczonego w BBQ na bazie chorwackiej Rakiji śliwkowej, jak również podawana na kamieniach lawowych wołowina.
Nowością jest wykorzystanie regionalnego alkoholu - Rakiji w połączeniu z pomarańczami i krewetkami – które Szef Kuchni rekomenduje jako swoje ulubione danie. Wprowadzono wariacje na temat humusu np. z suszonych w chorwackim słońcu pomidorów czy z zielonego groszku z miętą, bądź jarmużu serwowanego jako dodatek do kotlecików jagnięcych, czy ośmiornicy.

            Przy tworzeniu karty wykorzystano produkty od sprawdzonych m.in. bałkańskich dostawców.
W nowej odsłonie menu pozostawiono również wiele klasyków, które podbiły podniebienie niejednego Warszawiaka tj. dania z siekanego mięsa: gurmańska plejskawica, czy banjalucki cievap.

            Mianownikiem dla nowej karty dań jest bałkańskie DNA.
Warto wybrać się do Banjaluki na ul.Szkolną 2/4, by poczuć klimat prawdziwych, współczesnych Bałkanów. Niezależnie od wieku, gustu, czy preferencji – każdy znajdzie tam coś dla siebie.

 

 

Banjaluka
ul. Szkolna 2/4, Warszawa
tel. 22 828 10 60


Kategoria: Informacje prasowe | Źródło:  Informacje prasowe | Cena: 
Kolportaż: 




comments powered by Disqus
Tagi dla tej recenzji:



redakcja / kontakt | reklama | linki | regulamin i polityka prywatności| korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies
--