Książkowy „Doradca smaku” Michela Morana


Michel Moran „Doradca smaku”, Wydawnictwo Muza SA, Warszawa 2014



Od jakiegoś czasu, trwa to ponad rok lub więcej, mamy do czynienia z prawdziwą modą na gotowanie. Programy telewizyjne poświęcone sztuce kulinarnej biją rekordy popularności, fora internetowe o tej tematyce są oblegane, a w księgarniach widać prawdziwy zalew książek jej poświęconych. Trendem stało się też wydawanie własnych zbiorów przepisów i porad kulinarnych przez gwiazdy wspomnianych programów telewizyjnych.

Jedną z nich jest Michel Moran, który zasłynął jako juror jednego z show poświęconych gastronomii i prowadzący program TV pt. „Doradca smaku”. Jego najnowsza książka nosi taki sam tytuł. Michel Moran – kucharz, pasjonat gotowania i restaurator, rozpoczął swoją zawodową przygodę w wieku 14 lat. Z pochodzenia jest Hiszpanem, ale urodził się, wychował i wykształcił we Francji. W trakcie swojej długoletniej kariery praktykował w wielu restauracjach Paryża, Genewy, Frankfurtu i Luksemburga, m.in. we francuskiej Le Jardin oznaczonej dwoma gwiazdkami w przewodniku Michelina. Moran jest obecnie właścicielem i szefem „Bistro de Paris” mieszczącej się w budynku warszawskiej Opery Narodowej. Obiekt ten otrzymał rekomendacje od Michelina.

Jego książka „Doradca smaku” wyróżnia się na tle wielu podobnych pozycji wydawniczych. Jest to zbiór 80 przepisów, podzielony według smaków na: słone, pikantne i słodkie. Ugotować można według nich dania kuchni europejskiej, codzienne i wykwintne. To, co je wyróżnia to prostota i łatwość przygotowania, niewielka ilość nieskomplikowanych składników, utrwalenie sposobu przygotowania na fotografiach i kodach QR zamieszczonych przy każdym przepisie. Te ostatnie należy zeskanować - odsyłają one do filmów wideo pokazujących krok po kroku przygotowanie potraw. W swojej książce autor koncentruje się również na ziołach i przyprawach, które powinny być według niego nieodłącznym elementem każdej kuchni. Pragnie odkryć przed czytelnikami te nieznane i zapomniane - stąd zamieszczona na wewnętrznej stronie okładki książki tabelka, ukazująca możliwe zastosowanie rozmaitych przypraw do wybranych potraw. Przy okazji czytania i stosowania przepisów będzie można się zapoznać z opisami przypraw. Przestaną one być dla czytelników tajemnicze i z większą odwagą będą oni po nie sięgnąć. Sukces w gotowaniu to według Michela Morana bazowanie na własnym guście, smaku, kulinarnych wspomnieniach i dobieranie właściwych składników. Dzięki „Doradcy smaku” z łatwością przygotujemy np.: kotlety de vollaile, pyszną zupę krem z cukinii, czy jajko mollet w sosie winnym, na kawiorze (np. na śniadanie, zamiast jajecznicy). W książce tej znajdziemy wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów.

   Tekst: Ewa Balana

 

   


Kategoria: Recenzje książek | Źródło:  Redakcja Kulturalnie.waw.pl | Cena:  darmowa
Kolportaż:  internet




comments powered by Disqus



redakcja / kontakt | reklama | linki | regulamin i polityka prywatności| korzystając z serwisu akceptujesz pliki cookies
--